• Dé zitspecialist
  • Relaxstoelen
  • Sta op stoelen
  • Comfort stoelen

Over zitten

Zitten belast het menselijk lichaam meer dan liggen en staan.

Toch besteden we eigenlijk maar weinig aandacht aan onze zithouding. Vreemd, vooral als je weet dat een persoon die de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt, maar liefst de helft van het leven heeft gezeten.

Wie aandacht besteedt aan goed zitten, zal meer genieten van zitten en zal minder klachten ervaren. En uw rug vaart er wel bij...

Gevolgen van verkeerd zitten

De laatste jaren hebben we allemaal steeds meer vrije tijd gekregen. Deze vrije tijd wordt veelal actief maar ook passief doorgebracht. Gemiddeld zit de Nederlander ‘s avonds 3-4 uur voor de televisie. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90% van die Nederlanders verkeerd zit.

Wie achteroverhangt in een stoel of bank, ondersteunt de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom niet optimaal. Daardoor wordt de rug langdurig plaatselijk belast. Deze verkeerde zithouding geeft uw spieren in eerste instantie rust. Maar na een tijdje kunt u behoorlijke klachten krijgen: rugklachten, spierpijn en last van de gewrichten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden of moeite met opstaan.

Genoeg redenen om aandacht te schenken aan een gezonde zithouding...

Voorwaarden voor gezond zitten

Wat is nu eigenlijk gezond zitten? Er luidt een gezegde: “De beste zithouding is de volgende zithouding”. Beweging door houdingsvariatie zorgt voor een optimale voeding van de tussenwervelschijven. Als we echter langdurig (moeten) zitten is de meest ideale zithouding die, waarbij het lichaam zoveel mogelijk in haar natuurlijke vorm wordt ondersteund. Daarnaast moet een zitmeubel voor u de voorwaarden scheppen om regelmatig van houding te kunnen veranderen.

Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek naar verantwoord zitten in de huishoudelijke sfeer, dat in samenwerking met Fitform heeft plaatsgevonden, zijn een vijftal basisvoorwaarden vastgesteld waaraan een fauteuil moet voldoen, zodat er een optimale lichaamsondersteuning ontstaat. Uiteraard heeft Fitform deze voorwaarden toegepast in al haar fauteuils. Het zijn de juiste zithoogte, de juiste zitdiepte, de juiste armleggerhoogte, de juiste lendensteun en de juiste zithoek.

Naast het kiezen voor een fauteuil die ‘past’ volgens de 5 basisvoorwaarden, een fauteuil op maat, kunt u nog meer doen voor uw rug. Een fauteuil met de juiste verstelmogelijkheden biedt de gelegenheid om vaker van houding te veranderen en dat kan veel problemen helpen te voorkomen.

Indien u last heeft van rugklachten, is het RCPM zitsysteem het meest optimaal om goed te kunnen zitten zonder rugpijn.

Een nieuw en intelligent bewegingssysteem voor mensen die veel zitten is fitMotion.

Voor meer uitleg zie onze aparte pagina over dit unieke systeem.

5 Redenen, voor een bezoek aan Jos Janssen Zitspecialist.

  • Maatfauteuils. Groot of klein; altijd passend op uw lichaam.
  • Persoonlijke aandacht. We nemen uitgebreid de tijd, in onze showroom of bij u thuis.
  • Deskundig advies. Al meer dan 20 jaar ervaring, gespecialiseerde ergotherapeut.
  • Comfort en gemak. Relax-, bijzet-, en sta op fauteuils van modern tot klassiek.
  • Uitstekende service. Van uw zitwens tot voorbij de levering van uw fauteuil.

Uw zitplezier begint bij JosJanssen Zitspecialist! Maak een afspraak hier.

Top